Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Andreea Cigolea: Bine v-am regăsit!
Am intrat într-un nou an și ar fi important să vedem cum să trăim un pic mai pozitiv în anul 2022.
Psihologul Oana Cueșdeanu este alături de mine astăzi și ne va da și câteva exerciții pe care le putem face acasă, dar ne va da și ponturi pentru o gândire mai optimistă în acest an care tocmai a început.
Andreea Cigolea: Așadar, ne dai niște ponturi să începem anul ăsta un pic mai veseli și mai optimiști?
Oana Cueșdeanu: Acum după ce am depășit această etapă sau încă suntem în etapa de tsunami în care punctul central a fost moartea, am să te invit să facem un mic exercițiu care nu face altceva decât să ne ajute la conștientizare.
Andreea Cigolea: Bun! Te-aș invita să te ridici și imaginează-ți în fața ta o linie care se desfășoară. Și te-aș invita să-mi răspunzi la întrebarea cât vrei să trăiești?
Oana Cueșdeanu: Mult! Până la ce vârstă?
Andreea Cigolea: Nu m-am gândit.
Oana Cueșdeanu: Trebuie să mă gândesc acum peste 80 de ani.
Andreea Cigolea: Peste 80 de ani. Da. Ok, deci aici suntem în punctul 0 și avem în față cei 80 de ani. Te-aș invita să te poziționezi fizic la vârsta pe care o ai acum.
Oana Cueșdeanu: Mergem un pic înspre vârsta pe care o ai. Cam atâta. Așa. Și ne întoarcem.
Andreea Cigolea: Mă întorc.
Oana Cueșdeanu: Așa. Și te-aș invita să te gândești cum a fost viața ta până acum. Cum ai trăit-o? În ce sens? Care a fost emoția de bază? Dacă ești mulțumită, dacă îți privești traseul acesta cu mulțumire, cu încântare.
Andreea Cigolea: Da. Îl privesc și cu mulțumire și cu încântare.
Oana Cueșdeanu: Ok. Și acum ne întoarcem frumos spre cei 80 de ani pe care vrei să-i trăiești. Așa. Și te întreb cum anume te poziționezi mental. Ce-ți dorești de la viața ta? Ce-ți dorești de la tine?
Andreea Cigolea: Să trăiesc cel puțin la fel de bine cum am trăit până acum.
Oana Cueșdeanu: Ok. Cu aceleași resurse pe care ți le-ai descoperit, cu aceeași încredere?
Andreea Cigolea: Sper să găsesc mai multe resurse, să am mai multă încredere.
Oana Cueșdeanu: Și niciodată nu știm ce ne aduce acest an nou. Și mereu ne facem așteptări nerealiste, cum spuneai și tu. Cum să facem să scăpăm de teama asta de necunoscut?
Andreea Cigolea: Teama de necunoscut, teama de boală, teama de moarte, vor fi întotdeauna acolo pe ecranul minții noastre. Dar ideea este să nu te menții tu într-o formulă de anxios. Și atunci este foarte sănătos să-mi propun lucruri foarte simple. Un lucru pe zi pentru mine, care nu înseamnă foarte mult. Dar în momentul în care l-am propus, să trec la fapt. În momentul în care l-am făcut, să bifez și să-mi mulțumesc și să mă privesc cu mulțumire. Să te uiți în oglindă mai des și să îți pui întrebări. Atunci când ești furios, să-ți dai seama că este emoția ta. Este emoția pe care tu o generezi. Nimeni altcineva din exterior nu ți-a pus-o în buzunare. Ci pur și simplu tu trebuie să înțelegi că dincolo de ea s-ar putea să fie nemulțumire, s-ar putea să fie neîncredere, s-ar putea să fie multe lucruri care cumva te apasă și nu ești conștient de ele.
Andreea Cigolea: Bine, dă-i și câteva idei, să fim un pic mai optimiști, pentru că chiar și cei optimiști au ajuns să fie negativiști din cauza totuia ce am trăit până acum. Dar nu știu, poate mulți se gândesc că e un an nou, o iau de la capăt, o iau de la zero.
Oana Cueșdeanu: Pozitivism înseamnă tocmai această tipologie de a gândi realist. Adică, bineînțeles, dacă trec printr-o perioadă foarte condensată și foarte grea, este sănătos să mă afiliez, să mă aliniez în această etapă și să îmi permit să fiu acolo. Nu să fug de etapele acestea. Mă refer la persoanele care și-au pierdut persoane dragi. Sunt foarte mulți care fug de suferință. Pe de altă parte, odată ce îmi pun un obiectiv în minte, vreau să trăiesc până pe la 80 de ani și până atunci îmi doresc ca sensul meu în viață să fie să fiu mulțumit, deja se numește optimism. Deja m-am ridicat deasupra tuturor supărărilor sau tuturor momentelor în care nu am simțit confortabil. Deci eu sunt optimistă.
Andreea Cigolea: Ne greșim foarte mult pentru că atunci când nu am încredere în mine, atunci când nu mă simt confortabil cu mine, orice gând care vine din exterior, orice părere, mă va ataca.
Oana Cueșdeanu: Da, desigur. Să ne gândim la faptul că optimismul nu înseamnă să fim mereu fericiți sau să avem o atitudine pozitivă în orice situație. Este important să fim realiști și să acceptăm și partea negativă a vieții. Este sănătos să trecem prin perioade dificile și să acceptăm emoțiile negative. Însă, dacă ne concentrăm doar pe partea negativă, ne putem pierde în pesimism și putem rata oportunitățile și bucuriile vieții.
Un alt aspect important pentru o gândire mai optimistă este să fim recunoscători pentru ceea ce avem și pentru experiențele pozitive din viața noastră. Putem face un exercițiu simplu de a scrie în fiecare zi câteva lucruri pentru care suntem recunoscători și astfel ne putem antrena să vedem partea bună a vieții.
În concluzie, pentru a trăi mai pozitiv și mai optimist în anul 2022, este important să ne concentram pe resursele noastre, să fim realiști și să acceptăm și partea negativă a vieții, dar să fim recunoscători pentru ceea ce avem și să găsim bucurie în lucrurile simple ale vieții.